Σπήλαιο Ιδαίον Άντρον

Το Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ψηλορείτη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1538 μέτρα. Έχει έκταση 800 κυβικών μέτρων. Δεν έχει ιδιαίτερη σπηλαιολογική αξία, αλλά έχει τεράστια αρχαιολογική και πολιτισμική αξία, καθώς ήταν το σπήλαιο που, σύμφωνα με το μύθο, μεγάλωσε ο μεγαλύτερος θεός της αρχαιότητας, ο Δίας.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κρόνος φοβόταν πως κάποιο από τα παιδιά του θα έπαιρνε το θρόνο του. Γι’αυτό, όταν γεννιόταν, τα κατάπινε. Η γυναίκα του, η Ρέα, απελπισμένη, πήγε και γέννησε το έκτο τους παιδί, τον Δία, σε αυτήν την σπηλιά. Μετά, έκρυψε το παιδί εκεί και το φρόντιζαν οι Νύμφες και οι κουρήτες και έπινε το γάλα μιας κατσίκας, της Αμάλθειας. Τον Κρόνο, τον ξεγέλασε δίνοντάς του να καταπιεί μια φασκιωμένη πέτρα. Κάθε φορά που ο μικρός Δίας έκλαιγε, χτύπαγαν τα σπαθιά τους πάνω στις ασπίδες που κρατούσαν για να μην ακούσει το κλάμα του ο Κρόνος.
Στην είσοδο του σπηλαίου, που είναι ελαφρά κατηφορική με μια μεγάλη αίθουσα στη συνέχεια, αλλά και στο εσωτερικό του, εμφανίζονται πτυχώσεις των «πλακωδών ασβεστολίθων». Γεωλογικά, το σπήλαιο δεν είναι ιδαίτερα εντυπωσιακό αφού στερείται διάκοσμου και μεγάλης ανάπτυξης, όμως, κοντά στην είσοδο υπάρχουν τρεις επιβλητικοί σταλακτίτες.

Share your love