Ορεινή Διαδρομή Ψηλορείτη

Σχετικά με την διαδρομή

Η διαδρομή στο Όρος του Ψηλορείτη ξεκινάει από το σημείο εκκίνησης μας στα Μάταλα, στις 9 το πρωί. Περνάμε από τα χωριά Πιτσίδια, Πετροκεφάλι, Μοίρες και στη συνέχεια στον παραδοσιακό οικισμό Ζαρός, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και είναι γνωστός για τα φυσικά νερά του και έχει βραβευθεί ως το καλύτερο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό στον κόσμο για το 2017.

Κάνουμε την πρώτη στάση μας στη Λίμνη Βότομος του Ζαρού για ένα γρήγορο αναψυκτικό ή/και ένα γραφικό περίπατο γύρω από τη λίμνη. Από εκεί συνεχίζουμε το δρόμο μας για τη Γέργερη, από όπου ξεκινάμε να ανεβαίνουμε το βουνό μέσω ορεινών δρόμων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μόνο από τους ντόπιους κτηνοτρόφους. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε χιονισμένα τοπία, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

Μετά από ένα ταξίδι 70 λεπτών σε αυτό το εκπληκτικό τοπίο, φτάνουμε στο οροπέδιο της Νίδας (1538 μέτρα υψόμετρο) και στη γενέτειρα του Δία, το Ιδαίον Άντρον, το σπήλαιο, πολύ γνωστο στην Ελληνική μυθολογία.

Μετά από αυτή την επίσκεψη μας, πηγαίνουμε στο αυθεντικό, ορεινό χωριό Ζωνιανά. Εκεί θα περιηγηθούμε, από έναν επαγγελματία ντόπιο ξεναγό, στο εντυπωσιακό σπήλαιο Σφενδόνη, το πιο όμορφο στην Κρήτη και ένα από τα πιο όμορφα σε όλη την Ελλάδα, με σταλακτική και σταλαγμητική διάταξη.

Μέχρι αυτή την ώρα, θα μας έχει ανοίξει η όρεξη, ότι πρέπει για την επόμενη στάση μας η οποία είναι στο παραδοσιακό και πολιτισμικό χωριό των Ανωγείων, όπου θα γευτούμε το καλύτερο τοπικό αρνάκι, ψημένο με τον πιο αυθεντικό τρόπο, το “Αντικριστό”. Θα έχουμε, ακόμη, την ευκαιρία να δούμε και να αγοράσουμε παραδοσιακά μάλλινα πλεκτά, υφασμένα από τους ντόπιους, όπως και άλλα ενθύμια.

Αφού απολαύσουμε το γεύμα μας, κατευθυνόμαστε προς το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε υψόμετρο 1750 μέτρων, από όπου μπορείτε να δείτε την Κρήτη, σχεδόν από το υψηλότερο σημείο του Ψηλορείτη. Έχετε τις φωτογραφικές σας μηχανές έτοιμες για μια πανοραμική εικόνα της πόλης του Ηρακλείου, του νησιού Ντία και την Ανατολική πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου.

Το ταξίδι μας συνεχίζει στο Δάσος το Ρούβα, έναν ήρεμο, κρυμμένο θησαυρό, που βρίσκεται στην κοιλάδα μεταξύ των κορυφών του Ψηλορείτη, όπου θα δούμε υπεραιωνόβια δέντρα, που ανήκουν σε προστατευμένη περιοχή Natura 2000.
Μετά από τη στάση μας στο Δάσος του Ρούβα, ξεκινάμε την κατάβασή μας βλέποντας τοπία που κόβουν την ανάσα και κατευθυνόμαστε στο Φράγμα της Φανερωμένης και στην τεχνική λίμνη και Υδροβιότοπος, στον οποίο υπάρχουν σπάνια αποδημητικά πουλιά και φωλιές άγριων ζώων. Η περιοχή καλύπτει έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων και συγκεντρώνει το βρόχινο νερό από το Δάσος του Ρούβα και αρδεύει τον κάμπο της Μεσαράς.

Έπειτα, περνάμε από τα χωριά Φανερωμένη και Βώρροι, ανεβαίνοντας το λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Φαιστού, προς την παραλία του Κομού, πάνω στην ώρα για ένα εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα, πριν επιστρέψουμε στα Μάταλα, περίπου στις 8 το βράδυ.

Πληροφορίες

Κάθε Κυριακή & Πέμπτη

09:00 - 20:00

Μήκος Διαδρομής

200 χιλιόμετρα

Μεσημεριανό

Συμπεριλαμβάνεται στην τιμή

Vegan

Διαθέσιμα χορτοφαγικά και Vegan

Είσοδος

Είσοδος στο σπήλαιο Σφενδόνη 4-5 ευρώ.

Κάντε την κράτηση σας