Λίμνη Ζαρού

Ο Ζαρός είναι μεγάλο, γραφικό χωριό με περίπου 2000 κατοίκους στη Ρίζα του Ψηλορείτη, σε σημείο προικισμένο από τη φύση με πολλές πηγές και άφθονα, κρυστάλλινα νερά. Το όνομά του προέρχεται από το πληθυντικό μόριο ζα και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέουν πολλά νερά.
Η πλούσια σε νερά εύφορη κοιλάδα του Ζαρού ήταν ανέκαθεν ιδανική για τη διαβίωση των ανθρώπων κι έτσι κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια.
Το νερό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ζαρού, όπως αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης από τους πολλούς παλιούς νερόμυλους που συναντάει κάποιος στο χωριό και από τη γραφική λίμνη Βοτόμος. Αλλά ακόμη και σήμερα, το νερό δίνει ζωή με τη μαζική εμφιάλωση του σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Το νερό ‘Ζαρος’ μάλιστα βραβεύτηκε ως το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο για το 2017. Επίσης λειτουργούν μικρά ιχθυοτροφεία πέστροφας που μπορείτε να δοκιμάσετε στις τοπικές ταβέρνες.
Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βότομος βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, 1 χλμ βόρεια από τον Ζαρό. Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός Υδροβιότοπος, ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Την σημερινή της μορφή την πήρε το 1987, όταν η Δασική Υπηρεσία ανέπλασε την περιοχή και δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη όπου συγκρατούνται τα νερά της πηγής.
Γύρω από τη λίμνη υπάρχει ταβέρνα – καφετέρια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει πέστροφα και σολωμό, οι οποίες εκτρέφονται σε στέρνες δίπλα στη λίμνη. Επίσης, υπάρχει μια παιδική χαρά, χώροι με παγκάκια και τραπέζια, στους οποίους μπορείτε να κάνετε πικνίκ. Η βόλτα γύρω από την λίμνη είναι πολύ σύντομη και αξίζει, καθώς οι όχθες τις είναι πνιγμένες στο πράσινο και στα πλατάνια.

Share your love