Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι μια κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας. Η θέση του Αστεροσκοπείου, η κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη σε 1750μ. υψόμετρο, προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομικές μετρήσεις υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι εξοπλισμένο με μία πλειάδα οργάνων που το καθιστούν ως ένα απ’ τα καλύτερα εξοπλισμένα Αστεροσκοπεία στον κόσμο τουλάχιστον όσο αφορά το μέγεθός του.
Πολλά από τα προγράμματα διεξάγονται με συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων της Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck, αλλά και σε συνεργασία με πολλούς άλλους αστροφυσικούς και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο. Πχ το Αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων παρακολούθησης των Blazars (WEBT).
Έρευνα αιχμής σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως οι ενεργοί πυρήνες γαλαξιών απαιτεί συνδυασμένες παρατηρήσεις σε περισσότερες περιοχές του φάσματος. Ιδιαίτερη σημασία έχουν ταυτόχρονες παρατηρήσεις στις ακτίνες Χ και στο ορατό. Ενα σημαντικό ποσοστό του χρόνου παρατήρησης διατίθεται σε ταυτόχρονες παρατηρήσεις με διαστημικά τηλεσκόπια ακτίνων Χ, όπως ASCA, RXTE, XMM-Newton και Chandra.
Σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα προσφέρει μέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού στους χώρους του κάθε χρόνο. Δίδεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο. Οι ημερομηνίες για τις επισκέψεις του κοινού αναρτώνται κάθε έτος στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου.

Share your love